Wat is een podcast?

De term ‘podcast’ wordt tegenwoordig naar je hoofd geslingerd, maar wat is een podcast eigenlijk? De definitie die we op Wikipedia vinden, gaat als volgt: “Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden’).” Een duidelijke definitie, als je al min of meer thuis bent in de wereld tenminste. Wij verklaren de term toch graag nader.

Een radioshow op internet

Een podcast is eigenlijk een audio-programma dat via internet wordt uitgezonden. Meestal worden podcasts niet live uitgezonden en zijn ze dus beschikbaar wanneer je maar wilt. Je kan ze dus beluisteren wanneer het jou het best uitkomt. Daarnaast kan dit zowel vanop je computer, als je smartphone, ipod, enz. Je kan er o.a. vinden op Spotify, op Apple Podcast, Google Podcast, Soundcloud, via verscheidene apps of op websites van bedrijven, radiostations of tv-zenders. Je kan ze beluisteren door te streamen of te downloaden.

Podcasts in alle vormen

Podcasts zijn er in alle vormen. Enkele voorbeelden:

  • Een soort van radio-programma, vaak met DJ’s
  • Interviews
  • Een dagelijkse podcast met nieuwsberichten
  • Comedy

Maar ze kunnen ook gewoon een soort van praatprogramma’s zijn over
heel uiteenlopende onderwerpen zoals koken, misdaden, sport, marketing, enz.

Ook op YouTube

We schreven eerder al dat een podcast een audio-uitzending is, maar soms wordt de hele opname ook nog eens gefilmd en op Youtube geplaatst. Dit is bijvoorbeeld zo bij ‘Welcome to the AA’ van Alex Agnew en Andries Beckers, één van onze favorieten.

Ook een podcast maken?
Wij kunnen je helpen met de productie.

Ook een podcast maken? Contacteer ons

Waarom podcasts luisteren?

Maar waarom zou je luisteren naar podcasts? Het is eens iets anders, het is leuk als je in de file staat, je leert nieuwe dingen kennen, enz. Wij geven alvast onze top 5 die misschien kan zorgen voor inspiratie.

Onze top 5

1. Welcome to the AA

Welcome to the AA: een soort van praatprogramma met Alex Agnew en Andries Beckers die telkens een andere bekende gast uitnodigen. Zoals eerder gezegd, zetten zij de video-opnames ook op YouTube.

2. Tech45

In Tech45 loodst een panel van geeks je in ongeveer 45 minuten door het interessante technieuws van de voorbije week.

3. Techmag

Techmag is een show waarin gepraat wordt over verschillende onderwerpen met als doel andere ondernemers te inspireren en met elkaar te connecteren.

4. In opname

In opname is een show met werknemers van het bedrijf Intracto over verschillende onderwerpen binnen marketing, technologie, creativiteit en strategie.

5. Steven’s weekly podcast

Steven’s weekly podcast is een Engelstalige show over customer relations en de toekomst van marketing.

Wil je zelf ook een podcast maken?

Aarzel niet en contacteer ons. Wij helpen je graag met de productie van je podcast.

VRAAG HIER MEER INFORMATIE AAN